"שים לב למחשבותיך; הן הופכות למילותיך.
שים לב למילותיך; הן הופכות למעשיך.
שים לב ושפוט את מעשיך; מעשים הופכים להרגלים.
הֶיֵה מודע להרגליך; הם הופכים לערכים שלך.
הָבֵן וקבל את הערכים שלך; הם הופכים לגורלך"
מהאטמה גנדי
טלי רובין ליבנה
אימון קריירה זוגיות ויחסים במשפחה
מאמנת מוסמכת - מכון אדלר
052-2801495

למה אני לבד?
אנשים לא נמצאים לבד בגלל חוסר יופי, חוסר אינטליגנציה, חוסר כישרון, אדם עם תחושה חברתית מפותחת, עם הערכה עצמית סבירה, עם ציפיות ריאליות מאנשים ומזוגיות ועם מסוגלות לוותר על משהו למען הזוגיות, יצליח ליצור זוגיות טובה ולשמר זוגיות טובה.
חוסר מסוגלות זוגית נובעת מכמה סיבות :
1. לא מבינים שלא הכל יהיה כפי שרציתי
היכולת לקבל שבזוגיות לא יהיה לך כל מה שרצית, ולא הכול יהיה כפי שרציתי נשמע אולי מובן מאליו, אך ישנם אנשים שמצפים שבן/בת הזוג שלהם יהיה שלוחה של עצמם: שהוא ירצה את אותם דברים שאנחנו רוצים או יאפשר לנו את החופש לעשות כל מה שאנחנו רוצים. הם תופסים זוגיות כסתירה לחופש שלהם (והם, אגב, חופשיים להמשיך להיות בודדים). בזוגיות אנו מוותרים על דברים מסוימים כיוון שבן/בת הזוג חשוב/ה לנו. אושרו יקר לנו.
2. ציפיות גבוהות
ציפייה שזוגיות תפתור את כל הבעיות של האדם. כשאתחתן, הכל יהיה אחרת (נהדר) זוגיות לא פותרת בעיות קיומיות זוגיות מביאה בעיות נוספות לחיים, שאותן עלינו לפתור. כשאנשים שמים את חיפוש הזוגיות כמרכז חייהם קורים שני דברים:
א. הם כה לחוצים למצוא זוגיות שמעמיסים ציפיות לא ריאליות מכל דייט ומפגישות ראשונות, וכך "חונקים" את בן או בת הזוג הפוטנציאליים. שניים, אנשים נוטים להזניח תחומים אחרים כמו עבודה, התפתחות, חברים, והופכים לאנשים פחות מעניינים ומושכים בעיניי אחרים.
ב. ציפייה שבן/בת הזוג יהיו כל מה שחלמנו: מיושב וספונטאני, רגישה ואסרטיבית, בעל חוש הומור ורציני, מעניינת ועקרת בית טובה… לא ניתן למצוא את האדם הזה (הוא לא קיים, אם היה קיים, היה בוודאי נשוי/אה)
3. חוסר הערכה עצמית
הערכה עצמית כוללת את הידיעה שיש לנו מקום בעולם, שיש לנו מסוגלות להתמודד, שאנו תורמים משהו למישהו – שהקיום שלנו משנה, ושאנו משפיעים על מה שקורה לנו. אדם בעל הערכה עצמית נמוכה עסוק רוב הזמן בעצמו, במקום להתעסק במשימות החיים, הוא מפרש אירועים רבים כפגיעה ועלבון, ונוטה לפגוע באחר. הוא חש צורך להדגיש את העליונות שלו ואת נחיתות האחר. כששניים פועלים כך נוצרים מאבקי כוח.
4. חוסר עניין אמיתי בבני אדם אחרים
בבני אדם, אכפתיות, רצון עניין אמיתי מכונה גם חוסר ב"תחושה חברתית" כשאין
לתרום לרווחתם והתפתחותם של אחרים.
היום החינוך ממוקד ביחיד (להורים חשוב שהילד יהיה מאושר חינוך, של "העיקר שתהיה מאושר") נוצר דור של אנשים מפונקים, שכל אחד עסוק באושר שלו: ב"מה אני יכול לקבל, שיעשה אותי מאושר". בזוגיות אפשר לקבל הרבה, אך צריך גם לתת הרבה.
5. המאוכזבים
רוב האנשים שרוצים זוגיות ואינם מוצאים אותה, נותנים לאנשים אחרים הרגשה שאינם מספיק טובים, מספיק תורמים, מספיק עוזרים להם.
הם מאוכזבים באופן קבוע מאנשים ומצבים. היות וכפי שאמרנו קודם, לכולנו חשוב להרגיש שייכות ותחושת ערך, אנשים בריאים בנפשם יעדיפו להתרחק מאנשים שכל הזמן נותנים להם תחושה שהם לא בסדר ולא מספיק טובים.
כפי שאפשר לראות:
אנשים לא נמצאים לבד בגלל חוסר יופי, חוסר אינטליגנציה, חוסר כישרון, אלא בגלל חוסר ידע.
ישנן דרכים רבות לפתח יכולות אלה: טיפול פרטני או קבוצתי, אימון לזוגיות, סדנאות לצמיחה אישית וספרות עשירה. בטיפול מבררים מהם דפוסי החשיבה והפעולה אשר יוצרים את המציאות כפי שהיא נראית היום, ודרך פיתוח מודעות והבנה, מרחיבים את דפוסי החשיבה, הרגש והפעולה. הפעולות החדשות שלנו יוצרות מציאות חדשה. בטיפול קבוצתי מתאפשר בנוסף לכל אלה, משוב אמיתי בסביבה תומכת. אימון מגדיר מטרות ברורות ויוצר פעולות להגשמתן תוך זמן קצר.
לא טוב לו לאדם להיות לבד. זוגיות הינה משימה חשובה בחיינו. זוהי דרך לאהוב, לתת, להתחלק ולהתמודד ביחד מול משימות החיים.
מדוע "מסוגלות זוגית" כ"כ נמוכה היום?
מיעוט הכשרה מההורים – הורים עם כוונות טובות מעבירים לילדים את המסר שהדבר הכי חשוב בחיים הוא שיהיה להם נעים, קל ונוח. שיהיה כייף, שהם יהיו מאושרים. כשהילד מגיע ליחסים הוא מצפה שסדר עדיפויות זה ימשיך ואם בת/בן הזוג עוסק במה שהוא רוצה ולא במה שאני רוצה, אז התחושה שלנו שהיא/הוא אגואיסט. שני אנשים שלמדו להתמקד בעצמם מתקשים ליצור מערכת זוגית מספקת. לצערנו גדלנו כדור מפונק שרואה בעיקר את עצמו ואת הכייף שלו, ואם לא כייף לי אז אני לא רוצה להיות כאן.
רוח הזמן – "היחיד הוא החשוב" ההגשמה האישית, האושר האישי, ההצלחה האישית והשגשוג האישי מוצבים בראש סולם העדיפויות, ולא נשארים כ"כ הרבה אנרגיות וזמן לזולת ולבן הזוג. זוגיות מצליחה מחייבת ויתור על חלק מהערכים הללו: מוכנות לוותר ולהקריב חלקים מסוימים מעצמך למען הצד השני ולמען הילדים שלך.
בעיות תקשורת - חוסר ידע איך לתקשר נכון. יותר מכל דרושה לחיים משותפים הכשרה טובה לשיח בוגר, סבלני, איכותי ומשתף בנושאים הכי רגישים כמו: כסף, חינוך הילדים, ובילוי שעות הפנאי, מקום וצורת מגורים. כדי לשתף פעולה צריך לדעת איך לדבר נכון.
לדוגמא:
א. לבקש בקשות ולא לבוא בטענות - מאחורי כל טענה עומדת בקשה. דלגו על הטענות ותחשבו מה רציתם בעצם לבקש. "טענה היא בקשה שלא נוסחה היטב" שאלו אדם שבא אליכם בטענות: אז מה בעצם אתה מבקש ממני?
ב. לדבר ב"שפת האני" במקום להגיד אתה כך וכך, רצוי לומר : אני מרגיש/ה תסכול כקורה שכך וכך. קשה לי להבין אותך כשאת/ה לא משתף אותי ב...
ג. כלל הזהב ביחסים טובים הוא : שיתוף התייעצות ובקשת עזרה.
זכרו זוגיות היא ההיפך מאינדיבידואליות.
החיים הם בחירה באחת משתי הדרכים הללו.
אינדיבידואליות מאפשרת לך להיות שלם עם עצמך, אוטנטי, חופשי ואמיתי אבל היא שוללת ממך את המסוגלות הזוגית שלך.
זוגיות מאפשרת לך ליצור קשר זוגי ארוך שנים, ליהנות מביטחון זוגי ולבנות משפחה אבל היא נוטלת ממך את הכושר והחופש לפעול כפי שאתה רוצה מתי שאתה רוצה או לממש את כל החלומות שלך במלואם.
לכל בחירה בחיינו יש רווח ומחיר שאל את עצמך מה המחירים שאתה מוכן לשלם בשביל לחיות בזוגיות? ומהם הויתורים שאתה מוכן לעשות בחייך? על פי כל המחקרים מובטחת לך תחושת אושר גבוהה יותר והארכת חיים בתוך זוגיות.
אבל אפשר גם ליהנות לבד אם אנו מקיפים את עצמנו בחברים טובים ומשפחה.
הבחירה שלכם!
מבוסס על מאמרה של אנאבלה שקד ועל סיפרה של זיוית אברמסון 2000 "לומדים זוגיות"